Dénes Hegybirtok

Dénes Hegybirtok

Motto: Ez a bor rábeszél. Ezt mondja: „Élj”

A Dénes Hegybirtok családi tulajdonú és működtetésű szőlőbirtok és borászat a Somlói Borvidékhez tartozó Ság hegyen (középkori nevén Ságsomlyó). Közel 3 hektáros termő szőlőnk nagyobb részt a vulkanikus tanúhegy délnyugati-nyugati, kisebb részben a keleti lejtőin nyújtózik. Ültetvényeink magas tőkeszámú (7.000 tőke/ha) telepítések, alacsony tőkeformán, Guyot- és kordonos rövid csapos metszéssel. A meglepően változatos vulkanikus bazalt és tufa törmelékes erdő- és nyirok talajokon elsősorban fehérborok készülnek, de vörösbort adó fajtákkal is folynak kísérletek.

Egyedi fekvésben, a hegy válla fölött 90-100 éves bakművelésű olaszrizling ültetvényről szűrt borunk igazi különlegesség. A szőlőmunkában az igényesség, a bor készítésében a minimális technológia használata mellett a kézműves borászat létrehozása a cél.

Termőhelyi boraink híven tükrözik a borvidékre jellemző, összetéveszthetetlen sós-ásványos jelleget, melynek élmény-gazdag bemutatásához az alábbi kárpát-medencei és nemzetközi szőlőfajtákat hívtuk segítségül: Furmint, Olaszrizling, Kékfrankos, illetve Rajnai rizling, Chardonnay, Szürkebarát. Borkínálatunk néhány könnyű gyümölcsös, tisztán reduktív fehér és rosé bor mellett jellemzően a gazdagabb, testesebb, hagyományos módon hordóban erjesztett és érlelt fehérborokon át a késői szüretelésű természetes édes borokig terjed.


vissza a 'Tagok' oldalra