Laposa Borbirtok

Laposa Borbirtok

A Laposa Birtok központja a Badacsony-hegy déli oldalán, a régi Bogyai úri birtokon található. Dr. Laposa József és felesége, a badacsonyi születésű Nóra a Balaton-felvidék szerelmesei, első földjeiket 1990-ben vásárolták meg. A vulkanikus tanúhegyek legjobb fekvésű területein elhelyezkedő Laposa Birtok mára már 8 hektárossá lett: Badacsony-hegyen 1,5, Csobáncon 3,5 Köves-hegyen 1, a Szent György-hegyen 0,5,  Somlón pedig 1,5 hektár saját tulajdonú szőlőjük van.

A borvidéki hagyományoknak megfelelően csak fehérbort készítenek, évente átlagosan 40 000 palack Olaszrizling, Rajnai rizling, Szürkebarát, Kéknyelű, Juhfark, Sárgamuskotály, Furmint és Hárslevelű készül. A birtok irányítását -  3 gyermekük közül - 2005-ben fiuk, Laposa Bence vette át, de a család minden tagja aktívan vesz részt a vállalkozás életében, fejlesztésében.

A Laposa és a Bazaltbor márkanév már 2000-től ismert és elismert brand a magyar borpiacon. Az elmúlt 10 évben a birtokot folyamatosan  fejlesztették, a kiváló minőségnek és vendégszeretetnek köszönhetően, sokan ismerik és kedvelik a család által készített borokat.

Boraik közkedveltségét tiszta, ásványos, a bazalthegyek minden szépségét bemutató jellege adja.

A család fontosnak tartja a hagyományok megőrzését, ugyanakkor fiatalos lendülettel áll a szőlőtermesztéshez, borkészítéshez. Laposáék szerint a fejlődéshez elengedhetetlen az ősök tisztelete, ugyanakkor megfelelő újításokra, szaktudásra van szükség és olyan értékteremtésére, amelyre a következő generációk is építhetnek.

„A borkészítés során, csak egy rosszabb dolog van annál, hogy az ember másokat akar lemásolni, ha önmagát ismétli folyton. ”

Gondolatok borról, tájról, emberről…

Azt gondoljuk, csodára leltünk  a világ e kis zugában. A Tapolcai-medence még a sokat utazott emberek számára is különleges élményt nyújt, de számunkra még többet! Itt szeretnénk olyan borokat készíteni, melyek soha nem téveszthetők össze más borvidékről származókkal. Olyan borokat, melyek kérdezés nélkül mesélnek arról honnan származnak, milyen ott a tél és a nyár, hogyan cseperedtek és hogyan váltak zsenge kamaszból felnőtté. Olyan borokat, melyekben minden íz fellelhető, de egyik sem tolakszik, melyekben érezhető  mind a természet ereje, mind a  mögötte álló ember tudatossága. Szeretnénk megőrizni a borvidék értékeit, élni a terület által nyújtotta lehetőségekkel, fenntartani és előrevinni a badacsonyi és somlói bor hírnevét.

 


vissza a 'Tagok' oldalra